Therapeutisch traject voor Mannen
Hoe gaat het met ons, mannen?
“Alles goed?” Ben je zo iemand die ‘ja’ antwoordt en niet zou weten waar te beginnen als je echt eerlijk kon zijn? Dan ben je niet alleen. Misschien omdat je niet makkelijk de juiste woorden vindt. Mogelijk ook omdat je de indruk hebt dat je weinig kan of mag delen. Wat opvalt is dat mannen dikwijls niet van mekaar weten hoe het écht gaat of wat ons wakker houdt. We missen kansen om mekaar te horen, aan te spreken of kracht bij te zetten. Lasten worden te vaak alleen gedragen, successen te weinig samen gesmeed.
Is er iets mis met me?
Tuurlijk niet.
Therapeutisch Traject en Onderzoek
Het SchaduwMan concept onstond uit het onderzoek voor het eindwerk dat ik in mei 2024 zal indienen. Het speelt in op een actueel thema binnen mentaal welzijn van volwassen mannen. Eenvoudig gezegd gaat het over de gevolgen van een tekort aan menselijke verbinding. Concreet meet ik hierbij het effect van specifieke psychotherapeutische interventies op de ervaren (emotionele) verbinding bij volwassen mannen.
Je schaduw hoeft niet luguber te zijn. Hij is een stukje van jezelf dat vanuit het onbewuste je gedrag beïnvloedt. Het creëert nieuwe mogelijkheden als je hem beter leert kennen.
De SchaduwMan
Hindernissen zijn onvermijdelijk. Hoe reageer jij op je uitdagingen? De schaduwman verwijst naar onbewuste innerlijke processen die gedrag beïnvloeden. Denk aan overmand worden door een emotie als boosheid, onderdanig gedrag of een gevoel van schuld. Het lijkt alsof iets je saboteert En het staat haaks op de man die je wilt zijn. Door onze biologie worden innerlijke noden via emoties gecommuniceerd. We zijn ons daar niet zo bewust van. Meer in contact staan met de innerlijke wereld is belangrijk voor groei. Dat is niet zo ‘soft’. Ik zie dat het vaak nodig is om ‘harde’ beslissingen te nemen. Een goede innerlijke verbinding als basis voor contact met je diepere zelf, noden en drijfveren, betekenisvolle anderen. Denk aan het verschil tussen een charismatische leider en een toxische.
Waarom kan ik het niet alleen?
Voorbij logica.
Individueel of in groep
Je kan dit traject individueel doorgaan en/of deelnemen aan de maandelijkse groepssessies. In de FAQ lees je er meer over.
In individuele therapie kom je veel over jezelf te weten. Je wilt het anders gaan doen. De ontbrekende schakel is dan het delen en toepassen met anderen. Goede relaties zijn essentieel als uitvalsbasis om steun te voelen en feedback te ontvangen. In ons leven ontbreken al eens die waardevolle connecties. Je moet geen keuze maken tussen individuele of groepstherapie. Beiden kunnen aanvullend werken voor mekaar, soms werkt het ene in een bepaalde periode beter dan het andere. Raadpleeg me om dit af te stemmen.
FAQ individuele sessies
Scroll omlaag voor de FAQ groepssessies.
Hoe kan ik inschrijven?
Neem contact op zodat we jouw ideale traject kunnen bespreken.
Wat is de kostprijs?
Je betaalt € 370 voor het basistraject van 5 therapiesessies (1u) en 1 sessie verbonden ademen (1,5u). Alle oefeningen en opdrachten zijn inbegrepen, net als de groepssessies in de periode dat je het traject doorloopt. Voor de groepssessies die 1 keer per maand plaatsvinden betaal je na je traject € 20. Lees meer in de FAQ ivm de groepssessies hieronder.
* Je beschikt over beperkte middelen en voelt dat dit traject voor jou een belangrijke stap kan zijn? Een aangepast traject op maat is bespreekbaar. Neem graag contact op.
Wat houdt het traject in?
Zo werken we aan dieper inzicht in jezelf met een concrete, haalbare aanpak:
- Min. 6 individuele afspraken verspreid over 3 maanden
- Therapeutische sessies wisselen af met lichaamswerk: ‘verbonden ademen‘ (Isabel Peeters)
- Optioneel: groepsmomenten (scroll naar beneden meer info)
- Huiswerkopdrachten: oefeningen, reflecties of vragenlijsten (max 15 min / dag)
- Uniek traject door geïntegreerde combinatie lichaamswerk en psychotherapie
- Voordelige prijs in vergelijking met afzonderlijke sessies boeken
- Na afloop kan je zelf aan de slag of reken je verder op onze begeleiding
Waar vinden de sessies plaats?
De therapiesessies vinden plaats in mijn praktijkruimte in Berchem, Antwerpen, buurt Driekoningenstraat. De sessies verbonden ademen vinden plaats in de praktijk aan de Cogels Osylei, eveneens in Berchem.
Wanneer moet ik beschikbaar zijn?
De bedoeling is om het traject te plannen in een periode van 3 maanden. Alle afspraken zijn individueel te plannen. Kies een periode met voldoende beschikbaarheid en tijd. Zodra je inschrijving bevestigd is zorgen we samen voor de planning van de sessies. Ideaal gezien is er max 2/3 weken tussen elke sessie. Voor een maximum resultaat, en het beantwoorden van vragenlijsten of andere huiswerkopdrachten adviseer ik om rekening te houden met maximum 15 minuten tijd per dag tussen de verschillende sessies.
Wat is verbonden ademen?
Verbonden ademhaling is krachtig lichaamswerk met behulp van een specifieke ademhalingstechniek. Jouw adem ondersteunt je om contact te maken met de wijsheid van je lichaam. Door actief verbonden te ademen word je je bewust van eventuele spanningen in je lichaam en wat deze jou te vertellen hebben. De sessie is individueel en wordt begeleid door Isabel Peeters. Dit is een lichamelijke ervaring waarbij er minimaal gesproken wordt. In de therapiesessies bekijken we hoe je je kan voorbereiden en integreren we nadien je ervaring zodat het zijn waardevolle plaats krijgt in je traject. Lees hier meer.
Is deelname aan het onderzoek anoniem?
Ja. Weet wel dat je reflecties, progressie en resultaten belangrijke gegevens opleveren voor het onderzoek in het kader van mijn eindwerk. Het eindwerk zal gedeeld worden met andere professionals in mijn vakgebied. Occasioneel zal over resultaten en verloop gecommuniceerd worden via mijn (social media) kanalen. Er zal echter nooit vermelding worden gemaakt van je naam of andere gegevens die ertoe zouden kunnen leiden dat je herkend wordt. Dus jouw deelname kan helemaal anoniem, in de veiligheid en discretie van de praktijkruimte. Jouw bijdrage zal van waarde zijn, niet alleen voor mij, maar ook voor jezelf en iedereen die uit de resultaten van dit onderzoek kan profiteren.
Later kan het zijn dat ik je vraag of je je verhaal wilt delen als inspiratie voor anderen. Dat gebeurt enkel met je expliciete toestemming.
Wat zijn de deelnemingsvoorwaarden?
- Volwassen man tussen 25 en 65 jaar
- Beschikbaar voor min. 6 individuele sessies in een periode van 3 maanden
- Bereid max. 15 minuten tijd / dag te voorzien tussen sessies (huiswerkopdrachten, oefening, vragenlijsten)
- Bereid informatie te verstrekken over je medische situatie (medicatie, operaties, psychiatrisch verleden, diagnoses)
- Gemotiveerd om aan jezelf te werken en nieuwe technieken uit te proberen
- Bij voorkeur geen/beperkte ervaring met lichaamswerk, verbonden ademen, psychedelica, andere transpersoonlijke technieken
- Toestemming om je data anoniem te verwerken voor het onderzoek
- Akkoord dat psychiatrische diagnoses, medische situaties en/of andere omstandigheden ingeschat dienen te worden en mogelijk tot een aangepast traject of uitsluiting van het onderzoek kunnen leiden
Wat zijn typische symptomen die passen in dit traject?
- Een eerder vermijdende stijl bij je partner en/of gezinsleden
- Emoties uit de weg gaan door een dominante, vluchtende of toegeeflijke houding
- Gevoelens van eenzaamheid of isolatie
- Hevige emoties zoals agressie, angst of verdriet overvallen je uit het niets
- Sommigen zien je eerder als emotieloos
- Je hoort al wel eens dat je alles rationaliseert
- Je treedt over je eigen grenzen of die van anderen
- Je weet niet hoe reageren op de emoties van betekenisvolle anderen
- Je voelt weinig voldoening
- Tussen wat je wilt doen en wat je werkelijk doet zit veel verschil
- Je hebt last van destructieve gewoontes
- Veel bevestiging vragen of je vaak onzeker voelen
- …
Waar heb jij last van? Ik bekijk graag met je hoe we er mee aan de slag kunnen. Neem contact op voor een vrijblijvend online gesprek.
Welk resultaat mag ik verwachten?
Bij therapeutische trajecten betaal je typisch voor het proces en niet voor het verkregen resultaat. Resultaten zijn erg individueel verschillend en afhankelijk van de context en situatie. Dat maakt het lastig keuzes maken in het uitgebreide aanbod. Daarom vind ik het belangrijk om vrijblijvend een gesprek (online) aan te bieden waarin we je verwachtingen kunnen afstemmen. Neem gerust contact op.
Het resultaat waarnaar gewerkt wordt in dit traject:
- Dieper inzicht in je functioneren
- Nieuwe vaardigheden om met uitdagingen om te gaan
- Hoe je relatie tot jezelf en met anderen te verdiepen en verbeteren
- Verbeterd contact en bewustzijn over je lichamelijke en emotionele signalen
- Destructieve patronen ontrafelen en begrijpen
- Gezonde gewoontes implementeren die bij jou passen
- Meer focus, rust, energie of voldoening ervaren
Bij wie kom ik terecht?
Bij mij! Hier lees je meer over mij en mijn aanpak. Ik sta erg open om kennis te maken in een vrijblijvend (online) gesprek. Neem hiervoor contact op. De sessies verbonden ademen vinden plaats bij Isabel Peeters. Hier vind je meer informatie over haar werk.
Wat zijn redenen om niet deel te nemen?
Het is belangrijk voldoende informatie te delen over je huidige situatie en impactvolle gebeurtenissen uit het verleden. Hoewel het steeds samen te bekijken is, zijn er enkele voorbeelden wanneer het niet aangewezen is om deel te nemen:
- Medicatie of middelengebruik met sterke invloed is op je functioneren
- Bepaalde psychiatrische of medische diagnoses of behandelingen
- Je bevindt je op het hoogtepunt van een crisissituatie
- Je hebt een persoonlijke connectie met één van de begeleiders (mezelf of Isabel)
- Reeds deelgenomen aan één of meerder vergelijkbare trajecten
- Extreem lage energie of zware vermoeidheid
Voor aanvang van het traject vindt een kennismakingsgesprek plaats en wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen zodat we samen kunnen bekijken of het SchaduwMan traject voor jou geschikt is op dit moment. Heb je hier al vragen over, neem dan contact op.
Wat is de SchaduwMan?
De SchaduwMan verwijst naar wat we in de psychologie ‘de schaduw’ noemen. Dat is niet per se iets lugubers. Het woord schaduw verwijst naar iets dat niet bewust gekend is in ons brein. De schaduw is een stukje van jezelf dat er in slaagt om vanuit het onbewuste je gedrag te beïnvloeden. Vaak is dit al vroeg in je leven ontstaan en was het op dat moment een erg logische keuze van je ‘systeem’ iets op te bergen in je schaduw om je veilig te stellen. Later kan dit veiligheidsmechanisme net iets zijn waar je erg last van krijgt in nieuwe situaties of als je wilt groeien. Er kan ook schaduw aanwezig zijn op collectief vlak. Zo zien we bijvoorbeeld dat bij veel mannen het (belang van) emotionele en fysieke gewaarwording in de schaduw ligt. Het creëert nieuwe mogelijkheden tot zelfontplooiing en heling, als je je schaduwaspecten beter leert kennen. De SchaduwMan verwijst ook naar een nummer van één mijn favoriete bands, K’s Choice. Beluister het nummer hier.
Wat is het verschil tussen individuele therapie en dit traject?
Met dit traject engageer je jezelf om gedurende 3 maanden intensief aan de slag te gaan. Het traject is zo opgebouwd dat er een structuur in zit zodat je er het maximum kan uithalen. Je krijgt reflectie- en huiswerkopdrachten. We boeken alle afspraken op voorhand in zodat je er tijdens de looptijd helemaal kan induiken. Je betaalt één prijs voor het hele traject, alles inbegrepen. De groepssessies volg je optioneel mee zonder extra kost.
Wanneer je kiest voor individuele therapie, boek je sessie per sessie, op je eigen tempo. Je kan de individuele therapie ook combineren met groepssessies die je afzonderlijk betaalt. Deze manier van w erken is niet noodzakelijk beter of slechter dan het engagement aangaan voor het traject. Afhankelijk van de omstandigheden kan het één meer aangewezen zijn dan het ander. Twijfel je, neem dan contact op en we bespreken wat voor jou de beste optie is.
FAQ Groepssessies
Hoe kan ik inschrijven?
Wat is de kostprijs?
Basis prijs: €25 ter plaatste te betalen (Cash/Payconiq).
Student, uitkeringsgerechtigd of deelnemer individueel traject 2023: €20.
Waar vinden de sessies plaats?
De groepssessies vinden plaats in Buurthuis Posthof, Patriottenstraat 62, Berchem, op 100 meter van de praktijk.
Wat kan ik verwachten?
Met deze groep willen we beantwoorden aan een waardevol potentieel dat te weinig wordt ingevuld bij mannen. De groep werkt als een ondersteunend netwerk om ‘de man te worden die je wilt zijn’. We werken aan goede, verbindende communicatie waardoor we van mekaar leren en ondersteuning ontvangen. Gehoord worden door anderen en open feedback ontvangen in een vertrouwde, veilige groep als een stimulerend en helend medicijn.
Moet ik iets van mezelf delen?
Wie zelf niet veel kan of wilt zeggen is voor een andere deelnemer een waardevol luisterend oor. Het hoeft niet over jouw verhaal te gaan. Wel nodigen we je uit onder woorden te brengen wat het verhaal van iemand bij je teweeg brengt. We werken aan een veilig kader waarin feedback gegeven en ontvangen kan worden. Dat is essentieel om als mens te leren en te evolueren. In het echte leven ontbreekt het hier dikwijls aan of voelen we ons te onveilig om te delen of af te stemmen.
Waarover gaan de sessies?
Elke sessie wordt er een thema gekozen dat leeft in de groep. Soms nodigen we een gast uit die zijn inspirerend verhaal zal delen. We gaan niet zomaar praten. We werken volgens enkele regels en volgen een specifieke methode. Zodat het onuitspreekbare weer woorden kan krijgen. En we in de diepte kunnen gaan. De basis waar we continu aan bouwen bestaat uit vertrouwen en discretie. Zodat alles kan gezegd worden en iedereen er mag bij zijn zoals hij nu is. We gaan moeilijke onderwerpen niet uit de weg.
Hoe groot is de groep?
We houden de groepen klein (max 8 deelnemers) en streven naar een vaste kern van terugkerende deelnemers zodat we een betrouwbare ondersteunende groep kunnen opbouwen. Vertrouwd zijn met mijn individuele aanpak is een voordeel. Vaste cliënten kunnen zich vrij inschrijven. Kwam je nog niet in mijn praktijk, dan maak ik graag eerst kennis op een intake gesprek. Hiervoor kan je eenvoudig contact opnemen, bij voorkeur via e-mail.
Hoe verloopt een groepssessie?
– Verwelkoming vanaf 19u15
– Start sessie 19u30
– Einde sessie 21u00
– Napraten tot 21u30
We vragen dus om je aanwezigheid tussen 19u30 en 21u00. Voor en na voorzien we informele momenten. Vanaf de start van de sessie om 19u30 kunnen we geen laatkomers meer toelaten, dit zou het proces van de groep onderbreken.
Wat is het verschil met individuele therapie?
In individuele therapie kom je veel over jezelf te weten en besef je dat je het anders wilt gaan aanpakken. De ontbrekende schakel is vaak het kunnen delen en toepassen van wat je wilt leren met anderen. Mensen evolueren in relatie tot anderen. Goede relaties zijn essentieel als veilige basis om steun te voelen, je bij te staan als het moeilijk gaat en je leerkansen te geven door feedback of te wijzen op gevolgen van je gedrag. Iemand die je kwaliteiten kent kan je mee stimuleren tot groei. In onze drukke levens ontbreekt het vaak aan deze waardevolle connecties. Het is dus niet per se een keuze die je moet maken tussen individuele of groepstherapie. Beiden kunnen erg aanvullend werken voor mekaar of soms werkt het ene in een bepaalde periode beter dan het andere. Raadpleeg me indien je hierover wilt afstemmen. Bovendien,is individuele therapie vaak een grote financiële investering. Groepstherapie is daarom ook een goed alternatief om aan je weg te timmeren zonder al te grote financiële investering.
Waarom enkel mannen?
Het kan voor sommigen vreemd overkomen dat we ervoor kiezen om een groep exclusief voor mannen op te starten. Deze keuze staat uitdrukkelijk los van discriminatie, een definitie van wat ‘mannelijkheid’ hoort te zijn of het indelen van mensen in vakjes. Integendeel. Elke man is in de groep welkom om aanwezig te zijn zoals hij is. In de groep werken we actief aan open verwelkoming en leren we voorbij hokjes en muren kijken in plaats van er nieuwe op te bouwen. De reden om een groep voor mannen te vormen is gebaseerd op ondervinding uit de praktijk. In de individuele begeleidingen met mannen is er een zeer duidelijke trend waarneembaar: mannen hebben dikwijls geen goede relaties met andere mannen en gaan dat wanneer ze aan zichzelf willen werken bewust missen. Soms vinden ze emotionele ondersteuning bij hun partner of een goede vriendin. En toch is dat anders. Er ligt veel onbenut potentieel in wat we als man voor mekaar kunnen betekenen. En dat willen we in deze groep verkennen, door samen te oefenen in een kleine, veilige groep. Als een druppel in de oceaan, die golven in beweging zet. Het is onze ervaring dat het erg krachtig kan zijn voor je individueel proces, wanneer je gesteund en aangemoedigd wordt door andere mannen. Het beste om dit te begrijpen, is het eens mee ervaren. Wees welkom!